احمدرضا سدهی سامانی در گفتگو با روابط عمومی آب منطقه ای چهارمحال و بختیاری خاطرنشان نمود: تلاش می شود طی 2 ماه آینده کل محدوده حاشیه زاینده رود در استان رفع تصرف شود.
وی ادامه داد: رفع تصرفات در حوزه رود کارون و زیرشاخه های آن نیز در حال انجام است اما رودخانه زاینده رود در اولویت نخست قرار دارد.
وی با بیان اینکه یکی از ماموریت های اصلی آب منطقه ای، رفع تصرفات غیرمجاز در حاشیه رودخانه هاست، تصریح کرد: طبق قوانین آبی و مدنی بستر رودخانه ها انفال است و هر شخصی بخشی از یک رود کوچک تا یک رود بزرگ را در اختیار بگیرد، طبق قانون باید رفع تصرف شود.
مدیرعامل آب منطقه ای چهارمحال و بختیاری ادامه داد: رفع تصرفات در درجه نخست با رویکرد قلع و قمع کامل انجام می گیرد اما بخش دیگری از این ماموریت از جنس رفع تصرف سازه ای است و طبق قانون برای آن حریم تعریف می شود و نوع کاربری آن تابع ضوابط وزارت نیرو است.
سدهی سامانی خاطرنشان کرد: از آنجا که در رفع تصرفات باید هم حق دولت و هم حق مردم لحاظ شود، نقشه ای ترسیم می شود و پس از انجام مراحل کارشناسی و قانونی، این ماموریت با همراهی دستگاه های قضایی و انتظامی انجام می گیرد.
رودخانه زاینده رود 360 کیلومتر طول دارد.
مدیرعامل آب منطقه ای چهارمحال و بختیاری ادامه داد:اجرای پروژه بازگشایی مسیر رودخانه ها و آزادسازی تصرفات (کاربری های غیرمجاز ) واقع در بستر و حریم رودخانه زاینده رود با همکاری مجدانه دادستان شهرستان سامان ،پرسنل خدوم نیروی انتظامی و مجاورین رودخانه مذکور در دست انجام می باشد.
هادی خدری مدیر رودخانه ها و سواحل شرکت آب منطقه ای نیز در گفتگو با روابط عمومی شرکت به تشریح شرایط منطقه پرداخته و اذعان نمودند: دفتر مهندسی رودخانه ها و سواحل شرکت آب منطقه ای چهارمحال و بختیاری در راستای تبصره 4 ماده 2 قانون توزیع عادلانه آب و با همراهی و همکاری سیستم قضایی و انتظامی و همچنین دستگاههای اجرایی و عموم متصرفین توانسته است تاکنون بیش از 50 کیلومتر از اراضی تصرف شده بستر و حریم رودخانه زاینده رود را آزادسازی نماید و این امر تا پاکسازی کامل این رودخانه و دیگر رودخانه های سطح استان از تصرفات مزاحم و غیرقانونی ادامه خواهد داشت.
خدری افزود: هر نوع دخل و تصرف در بستر و حریم منابع آبی واکنش های مختلفی را در پی دارد و چنانچه تغییرات ایجاد شده در راستای ضوابط فنی و اصول مهندسی رودخانه نباشد، در گذر زمان با خسارات و هزینه های جبران ناپذیری مواجهیم.
وی ادامه داد: خشکسالی های متوالی دهه های اخیر، رشد روزافزون جمعیت ، توسعه زندگی شهری و روستایی و افزایش تقاضا برای ساخت و ساز در این اراضی سبب افزایش روند تجاوز به بستر و حریم مجاری آبی بخصوص رودخانهها و گسترش تصرفات شده است.
در پایان مدیر رودخانه ها و سواحل شرکت آب منطقه ای با تاکید بر لزوم هوشیاری کلیه مراجع تعیین کننده کاربری و صادر کننده پروانه استقرار فعالیت ، از مسئولین و مردم درخواست نمود قبل از صدور پروانه فعالیت در مجاورت منابع آبی و قبل از انجام معاملات املاک واقع در حاشیه رودخانه ها از شرکت آب منطقه ای استعلامات لازم را اخذ تا در آینده متحمل ضرر و زیان نشوند.
حوضه زاینده رود از دو استان اصفهان و چهارمحال و بختیاری تشکیل شده که 93 درصد از مساحت و 98 درصد از جمعیت زیر پوشش این حوضه در اصفهان و هفت درصد از مساحت و 2 درصد از جمعیت زیر پوشش آن در استان چهار محال و بختیاری قرار دارد.
این رود بزرگترین رودخانه منطقه مرکزی ایران است که از کوههای زاگرس مرکزی بویژه زردکوه بختیاری سرچشمه گرفته و در کویر مرکزی ایران به سمت شرق پیش می رود و به تالاب گاوخونی در شرق اصفهان می ریزد.