2 دشت دیگر چهارمحال و بختیاری ممنوعه شد
وابستگی شدید استان به آبهای زیرزمینی
سیدهاشم فاطمی رئیس اداره امور منابع آب شهرستانهای فارسان و کوهرنگ با اشاره به برداشت ۸۵ درصدی منابع آب زیرزمینی در کشور، گفت: این آمار بسیار فاجعهبار است به طوری که بسیاری از دشتهای کشور قابلیت احیا را نداشته و آبی که طی میلیونها سال ذخیره شده مورد استفاده قرار گرفته است و احیای آنها امکانپذیر نیست، زیرا بارشهای گذشته وجود ندارد و مصرف آب افزایش یافته است، بنابراین اگر بتوان شرایط کنونی را حفظ کرد، کار بزرگی انجام دادهایم.
فاطمی افزود: ۸۵ تا ۹۰ درصد از تالابها و دریاچههای کشور خشک شده است و مابقی وضعیت نگران کنندهای دارند که در چهارمحال و بختیاری نیز همینگونه بوده است.
وی در گفتگو با روابط عمومی آب منطقه ای چهارمحال و بختیاری گفت: تالابهای استان ذخایر محدودی دارند، یخچالها و ذخایر برف هم ذوب شده و تمام آنها را از دست دادهایم که این امر نشان میدهد ذخایری در دسترس نبوده و وابستگی شدیدی به بارشها داریم که این امر بسیار نگرانکننده است.
فاطمی با اشاره به اینکه وضعیت منابع آبی استان به شدت نگران کننده است، تصریح کرد: از ۱۰ دشت اصلی استان، چهار دشت ممنوعه بحرانی و چهار دشت ممنوعه بوده و اخیرا نیز دو دشت دیگر استان ممنوعه شده است که چندین مورد از دشتهای ممنوعه، شرایط ممنوعه بحرانی را دارند.
رئیس اداره امور منابع آب شهرستانهای فارسان و کوهرنگ گفت: علاوه بر کاهش حجم آبها از نظر حجمی، وضعیت آب از لحاظ کیفی نیز به دلیل ثابت بودن آلایندهها و کاهش حجم آب، روز به روز بدتر میشود.
وی بیان کرد: باید واقعیتها منعکس شود و براساس واقعیتها تصمیمگیری صورت گیرد، اگر چارهای اساسی نشود قطعا روز به روز وضعیت بدتر خواهد شد و باید در زمینه مدیریت و مصرف منابع آبی تجدیدنظر صورت گیرد.
فاطمی با اشاره به اینکه به نظر میرسد استان وابستگی شدیدی به آبهای زیرزمینی دارد، گفت: دلیل این امر آن است که سیاستها از ابتدا همین بوده و به دلیل اینکه دشتهای استان از منابع آبهای سطحی مرتفعتر هستند ما را به بهرهبرداری از آبهای زیرزمینی سوق داده است.
وی اضافه کرد: تغییر اقلیم به شدت بر روی منابع آبخوان تاثیر گذاشته است و زمانیکه پوشش برف وجود نداشته باشد نفوذ آبخوانها بسیار ناچیز میشود.
فاطمی ادامه داد: بارشهای باران به دلیل تبخیر بالا و تبدیل آنها به روانآب با توجه به ارتفاع زیاد حوزه، سریعا از دسترس استان خارج میشوند.
وی بیان کرد: به دلیل فقیر شدن پوشش گیاهی، بار رسوبی آبها افزایش یافته است، بنابراین نخستین گام در بحث آبخیزداری، حفظ پوشش گیاهی و احیای آن است.
رئیس اداره امور منابع آب شهرستانهای فارسان و کوهرنگ با بیان اینکه با یک راهکار به نتیجه نخواهیم رسید، تصریح کرد: به دلیل اینکه بدهی ما به منابع آبی بسیار بالاست، باید در تمام زمینهها تلاش صورت گیرد که عمده راهکار، به مدیریت در مصرف ختم میشود.
فاطمی تاکید کرد: در شرکت آب منطقهای برای چندین دشت استان، ضرایب تعدیلی از سوی وزارت نیرو پیگیری شد که با ابلاغ آن، ضرایب مشخص شد که ۳۴.۴ درصد از بهرهبرداریهای واقعی دشت شهرکرد کم شود، زیرا اگر این اتفاقات رخ ندهد ممکن است طی دو سال آتی آبی برای کشاورزی در این دشت وجود نداشته باشد و زیان اصلی متحمل بخش کشاورزی خواهد شد.
وی گفت: اگر منابع آبی به اتمام برسند زیان اصلی به بخش کشاورزی وارد میشود، بنابراین باید صرفهجویی حداقل ۳۰ درصدی در زمینه آب شرب، صنعت و کشاورزی به مردم آموزش داده شود.
فاطمی ادامه داد: اگر ۳۰ درصد در مصرف منابع آبی صرفهجویی شود و در کنار آن راهکارهایی همچون تغذیه مصنوعی و آبخیزداری مدنظر قرار گیرد و تنها انتقال آبهایی که برای مصرف شرب وجود دارد، صورت گیرد میتوان بحران آبی و شرایط دشواری که در استان حاکم است را پشت سر گذاشت، بنابراین در ابتدا لازم است شرایط را تثبیت و بهبود بخشید.
کد خبر: 850
تاریخ خبر : 1397/10/15
آخرین بهروزرسانی : 1397/10/15
اورنگ
745