مدیر عامل شرکت آب منطقه ای چهارمحال و بختیاری در میزگرد ایسنا:
دراین میزگرد فردوس کریمی- مدیرعامل شرکت آب منطقهای چهارمحال و بختیاری در خصوص آخرین وضعیت منابع آبی و اقدامات صورت گرفته در حوزه تامین آب پایدار در استان، اظهار کرد: تامین آب بر عهده شرکتهای آب منطقهای و توزیع آن نیز بر عهده شرکتهای آب و فاضلاب است.
وی افزود: در هر استان شرایط تامین آب طبق مولفههای خاص انجام میشود، در چهارمحال و بختیاری منابع آب قوی و در دسترس بسیاری وجود دارد، مهمترین منابع آب این استان حوزه زایندهرود و کارون است، ۸۴ درصد مساحت استان را مناطق شیبدار و نیمه کوهستانی تشکیل میدهد و عموما بارشهایی که بهصورت باران در استان اتفاق میافتد به سرعت بهصورت روانآب از استان خارج میشود.
وی با بیان اینکه بارشها در چهارمحال و بختیاری اگر بهصورت برف اتفاق بیوفتد، فرصتی برای نفوذ در زمین پیدا میکند، توضیح داد: از ۱۱ دشت موجود استان، بیلان سطح ایستابی آبهای زیرزمینی هفت دشت کاملا منفی است و این نشان میدهد که طی سالهای گذشته تمام ذخایر آبی زیرزمینی را مورد استفاده قرار دادهایم.
کریمی با تاکید بر اینکه در یک دهه گذشته محیطزیست چهارمحال و بختیاری در پی خشکسالیهای پی در پی بهشدت دچار آسیب شد، یادآور شد: برای جبران آسیبهای ناشی از خشکسالی نمیتوان به یکسال پر بارش امیدوار بود و تمامی مشکلات ناشی از خشکسالی با بارشهای زمستان سال گذشته جبران نخواهد شد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای چهارمحال و بختیاری ادامه داد: در سال آبی جاری حدود ۷۱۰ میلیمتر بارش بهصورت تجمعی در این استان به ثبت رسید، این آمار نسبت به سال گذشته رشد ۲۲ درصدی و نسبت به میانگین بلندمدت ۲۳ درصد افزایش بارش را نشان میدهد.
وی با اشاره به وضعیت ذخیره آب در مخازن سدهای کوچک چهارمحال و بختیاری، خاطرنشان کرد: ظرفیت سد سورک ۲۵ میلیون متر مکعب بوده و در حال حاضر حدود ۱۰.۵ میلیون متر مکعب آب در مخزن این سد ذخیره شده است که نسبت به سال گذشته ۳۰ درصد حجم ذخیره آب پشت سد افزایش دارد.
کریمی در خصوص سد ناغان، ادامه داد: حجم مخزن این سد شش میلیون متر مکعب است که تاکنون ۴.۵ میلیون متر مکعب آب در پشت این سد ذخیره شده و همچنین در حال حاضر ۴۱ میلیون متر مکعب آب در مخزن سد چغاخور وجود دارد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه حجم آب ذخیره شده در مخزن سد کارون چهار در این استان هم اکنون حدود دو میلیارد مترمکعب است و یک منبع آب پایدار برای استان محسوب میشود.
وی با اشاره به اینکه حجم مخزن سد زایندهرود یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون مترمکعب است، گفت: ذخیره آب این سد در حال حاضر ۴۲۷ میلیون متر مکعب، معادل ۳۵ درصد حجم مخزن است و هنوز تا حجم کامل آبگیری فاصله دارد.
کریمی در ادامه تاکید کرد: امسال بارندگی خوبی در چهارمحال و بختیاری شاهد بودیم، اما نمیتوان تصور کرد که با یکسال بارندگی نرمال از خشکسالی عبور کردهایم، در دشت شهرکرد سطح ایستابی آبهای زیرزمینی ۱۹ متر منفی بود و با بارشهای رخ داده در سال آبی جاری این عدد تقریبا به ۱۷ متر منفی رسیده است، اگر بارشها در سالجاری و آینده استمرار پیدا نکند، منابع آبی برای نیاز استان و استانهای همجوار کفایت نمیکند.
وی افزود: ۹۰ درصد مصارف آب در چهارمحال و بختیاری در حوزه کشاورزی مصرف می شود، بنابراین اصلاح الگوی کشت برای کنترل مصرف در اولویت قرار دارد، در استانهای کویری و خشک کشت محصولات پرآب بر نباید انجام شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای چهارمحال و بختیاری در پایان گفت: وزارت نیرو به برنامه سازگاری با کم آبی توجه دارد و اصل مدیریت مصرف را بعنوان یک روش علمی و منطقی برای جلوگیری از هدر رفت منابع آب کشور در برنامه های خود دارد که توصیه می شود برای برون رفت از تنشهای آبی و حفظ محیط زیست به این اصل توجه شود.